piątek, 10 września 2010

WINA RÓŻOWE I MUSUJĄCE

Rumiane wina różowe
Przykłady win: Kalifornia
Przykłady odpowiednich potraw: wędliny, sałatka Cobb, sałatka z kurczaka lub tuńczyka, sałatka ziemniaczana, faszerowane ziemniaki, filet z indyka, pikantne skrzydełka kurczaka, kurczak w sosie słodko-kwasnym szynka z ananasem

Wytrawne wina różowe
Przykłady win:
Prowansja, dolina Loary, Abruzzo (Cerasuolo), Bardolino (Charetto), Saleto, Nawarra, Rioja, Katalonia
Przykłady odpowiednich potraw: pomidory z mozarellą i bazylią, omlet z bekonem, tortilla, quiche, zapiekanka z indyka, kotlet wieprzowy, cielęcina grilla, tuńczyk

WINA MUSUJĄCE

Owocowe wina musujące
Przykłady win:
asti, spumante, prosecco
Przykłady odpowiednich potraw: owoce morza, smażona ryba, pieczony kurczak, mięso z grilla, pikantne dania chińskie, niezbyt słodkie desery, desery owocowe

Złożone wina musujące

Przykłady win: szampan, crémants, cava
Przykłady odpowiednich potraw: orzeszki i migdały, sery (Parmezan, Gouda, Gruyére, Comté, Cheddar, Manchego), kawior, omlet z grzybami lub truflami, quiche, spaghetti z warzywami, owocami morza lub gęstym sosem, risotto z grzybami, przystawki ze skorupiaków, takich jak krewetki, ostrygi i małże, gotowany łosoś, pstrąg z grilla, gotowany lub pieczony filet z soli, łosoś, makrela, flądra lub tuńczyk, drób, przepiórka, bażant, bakłażan, cukinia, szparagi, ratatouille, pikantne potrawy kuchni azjatyckiej, sushi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz