piątek, 10 września 2010

STYLE WIN / WINA BIAŁE

STYLE WIN

Wydaje się, iż jedną z najbardziej efektywnych sposobów doboru win do potraw jest oparcie się na klasyfikacji stylów win i odpowiadającym im dań.

Istnieje dwanaście stylów wina: cztery style win białych, cztery style win czerwonych, dwa style win różowych i dwa style win musujących. Do każdego z tych styli, określone sa potrawy lub grupy potraw najlepiej się z nimi komponujące i najlepiej z nimi zharmonizowane.

WINA BIAŁE

Rześkie, niedębowe wina białe

Przykłady win: płn Włochy (Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli) głównie Pinot Grigio., ponadto dolina Loary – lekkie Sancerre i Pouilly-Fumé,a także najtańsze Chablis
Przykłady odpowiednich potraw: pieczony filet z flądry lub soli, smażona ryba, smażone kalmary, skorupiaki [za wyjątkiem homara], risotto z owocami morza, pasta z warzywami i serem, filet z piersi kurczaka, kurczak faszerowany, sałatka nicejska, ser kozi, sery pleśniowe np. Brie, Camembert

Ziemiste wina białe

Przykłady win: Macon (płd. Burgundia) np. Mercurey, Givry, Rully, lekkie Côtes du Rhône z okolic Vouvray, niektóre Chablis, wysokiej jakości Pinot Grigio z Trentino-Alto Adige i Verdicchio z regionu Marche
Przykłady odpowiednich potraw: sery z mleka owczego, zupy z roślin strączkowych, pieczarki z grilla, quiche z grzybami, kurczak z grilla i sałatka Cezar, filet z indyka, kotlety cielęce milanese z rukolą i pomidorami, risotto z grzybami, łosoś z grilla, ostrygi, cassoulet, bażant

Aromatyczne wina białe
Przykłady win: alzackie (Gewurztraminer, Riesling), austriackie (Riesling, Gruner Veltliner, Muscat), niemieckie ( Riesling Trocken), wina off-dry..
Przykłady odpowiednich potraw: zielone oliwki lub sosy z dodatkiem zielonych oliwek lub kaparów, sałatki ze szpinaku lub kapusty, łagodne sery z mleka krowiego, sałatka ziemniaczana, wędzone mięsa I ryby, ryby słodkowodne w śmietanowych sosach, zapiekanka z curry, pieczeń cielęca, prażona kukurydza, orzechy

Ciężkie dębowe wina białe
Przykłady win: najdroższe burgundy oraz Chardonnay z ciepłych klimatów Nowego Świata (Kalifornia, Australia, Argentyna, Chile) a ponadto płd Francja, Toskania, Hiszpania, Oregon i stan Waszyngton w USA.
Przykłady odpowiednich potraw: sery np. Parmezan, zupa z porów z ziemniakami, zupa z owoców morza, małże Św. Jakuba w maśle lub sosie śmietanowym, homar, kurczak z grilla, kurczak pieczony, zupa cebulowa, cassoulet, pizza, sznycel po wiedeńsku, skrzydełka kurczaka na ostro, łosoś z grilla, pieczeń wieprzowa, polędwiczki wieprzowe.

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Serwując wino białe nie powinniśmy zapominać o doborze odpowiedniego kieliszka z którego będziemy degustować ten trunek. Do podawania wina białego używam wyłącznie specjalnych, mniejszych kieliszków, które swego czasu zakupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow. Wino białe nie potrzebuje dużego kontaktu z powietrzem i dlatego serwuje się je w mniejszych kieliszkach z wysoką nóżką, a także czaszą w kształcie tulipana.

    OdpowiedzUsuń