piątek, 10 września 2010
STANDARDY
DO CZEGO PASUJĄ BIAŁE WINA
Chardonnay: owoce morza w sosie na maśle, kurczak, pasta z sosem na bazie śmietany, cielęcina, indyk, szynka, sery (Ementaler, Gruyeres, Port-Salut)
Riesling: łagodne krowie sery, małże, kuchnia azjatycka, sashimi, szynka, wieprzowina, homary, kurczak Tandoori, Coquilles St Jacques (przegrzebki)
Sauvignon Blanc: ostrygi, łosoś z grilla, sałatka z owoców morza, Irish stew, szynka, sery kozie, szparagowa quiche
Gewurztraminer: silnie przyprawione dania, kuchnia tajska, curry, wędzony łosoś, wieprzowina i sauerkraut, sery (Munster, silnie przyprawione, pieprzne) tarta cebulowa.
DO CZEGO PASUJĄ WINA CZERWONE
Cabernet - Sauvignon: kaczka, przyprawiona wołowina, pasztety, królik, pieczenie, silnie przyprawiony drób, sery (Cheddar, blue cheese), parówki, podroby.
Pinot Noir: pieczone kurczaki, kaczka na zimno, królik, wędliny, przepiórki, pieczone indyki, pieczenie wołowe, jagnięcina, cielęcina, trufle, sery (Gruyére, Citeaux, Epoisses)
Merlot: pieczone kurczaki, kaczka na zimno, pieczone indyki, pieczenie wołowe, jagnięcina, cielęcina, gulasz, wątróbki, dziczyzna, mięsne potrawy jednogarnkowe (meat casseroles)
Shiraz: pieczone kurczaki, chili, gęsi, mięsny stew, peppercorn steak, mięsa z grilla, silnie przyprawione mięsa, potrawy z czosnkiem np.garlic casserole, ratatouille
KILKA FRANCUSKICH STANDARDÓW
do łososia: Sancerre lub Pouilly-Fumé
do ostryg: Muscadet, Sylvaner, Entre-deux-Mers
do foie gras: Sauternes
do zup: Beaujolais, Cahors
do mięs: Gigondas lub Côtes-de-Nuits
do pieczonego drobiu: Brouilly, Vosne-Romanée
do serów: Médoc lub Saint-Émilion
do deserów [z kremem]: szampan demi-sec lub Sauternes
do café i pousse-café: koniak lub Armagnac lub marc [w zależności od regionu]
KILKA STANDARDÓW MIĘDZYNARODOWYCH
• Paella: Rioja, Sangrie de Toro
• Pasta, pizza: Chianti, Riserva Gattinara, Barbera, Valpollicela
• Owoce morza: Verdicchio
• Łosoś z grilla: oregoński Pinot Noir
• Tarta cebulowa: Rulander, Traminer
• Quiche: Côtes-de-Toul, kalifornijski Riesling
• Fondue: takie samo wino jakie jest bazą dla fondue np. Alsace blanc sec, Arbois Blanc, Apremont, Fendant du Valais, blanc de Neuchâtel
PRZYKŁADOWE MENU PAŁACU ELIZEJSKIEGO
Kolacja wydana przez prezydenta RF Valéry Giscard d’Estaing na cześć królowej Danii J.W. Małgorzaty II-ej i jej małżonka w dniu 12/10/1978
DANIA
• Fricassée de homard au Dom Pérignon
• Selle de veau braisée sarladaise
• Chartreuse aux champignons de Paris
• Cœurs de laitues aux herbes
• Fromages
• Framboises glacées Trianon
WINA
• Puligny-Montrachet 1976
• Domaine de Chevalier 1971
• Laurent-Perrier Grand-Siécle
PRZYKŁADOWE DANIA PRZYGOTOWYWANE NA BAZIE WINA
Łosoś w galarecie, gougéres, moules mariniéres, makrela w białym winie marynowana, œufs en meurette, fondue, ćwiartka sarny na sposób germański preparowana, coq au vin Brouilly, bœuf bourguignon, gruszki w winie.
PRZEPISY KUCHNI NA WINIE (à la bourguignonne)
WYSZUKIWARKA DOBIERANIA WIN DO POTRAW I POTRAW DO WIN
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz