KILKA FAKTÓW
• W 1990 r. 1,5 mln Amerykanów padło ofiarą zawału serca, z czego zmarło ponad 30%
• W tym samym czasie częstotliwość zgonów na skutek zawałów była we Francji od 36% do 56% niższa niż w USA.
• Pośród czterech czynników poddawanym regularnym badaniom naukowym [ tłuszcze nasycone, nabiał, owoce i warzywa, wino] bezsprzecznie czynnikiem decydującym o paradoksie francuskim jest spożycie wina
• Badanie te wykazały również, iż przy umiarkowanym spożyciu wina [tzn od 1 do 4 kieliszków dziennie], umieralność z powodu choroby wieńcowej spada o 15-60% względem umieralności pośród osób niepijących
• Jednocześnie zarówno abstynenci, jak i osoby nadużywające alkoholu (ponad 60 g alkoholu dziennie) wykazywali zwiększone ryzyko choroby wieńcowej
• najniższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych otrzymuje się, spożywając 4 kieliszki dziennie (ryzyko mniejsze o 26% od osoby pijącej wodę)
• Poziom cholesterolu LDL wzrasta gwałtownie w przypadku nadmiernego spożycia alkoholu. Takie zwiększenie występuje u osób pijących okazjonalnie, które nagle spożywają dużą ilość alkoholu
• Spożycie butelki wina (75 ml) obniża poziom cholesterolu LDL z 1,41 do 1,19 g/l w porównaniu z okresem abstynencji
• Pozytywny wpływ wina na poziom cholesterolu HDL występuje jedynie wtedy, gdy spożycie jest codzienne [6-8 kieliszków dziennie]
• Picie wina podczas posiłku bogatego w tłuszcze, związane jest nie tylko z przyjemnością, ale również zalecane [a nawet konieczne], aby zmniejszyć odkładanie się szkodliwych tłuszczów na ściankach tętnic w godzinach następujących po posiłku. Jest to jeden z elementów wyjaśniających paradoks francuski, tym bardziej, iż wypicie słodzonego napoju do posiłku zawierającego dużo tłuszczów (np. cola do hamburgera) - tylko pogarsza sytuację
• Najpoważniejszy jednak problem może wystąpić w ciągu kilku dni następujących po nadmiernym spożyciu: w wyniku gwałtownego przejścia od dużego lub nadmiernego spożycia do całkowitego odstawienia, powstaje efekt odbicia pociągający za sobą wysokie ryzyko z powodu nagłej kiper krzepliwości krwi
• Badania prof. J.M. Orgogozo (1997 r.) wykazały, iż pośród osób regularnie spożywających wino w ilości 25 – 50 ml dziennie, ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimer’a jest o 65% niższe niż u abstynentów
• Znajomość kultury picia wydaje się być najbardziej skutecznym środkiem zapobiegania alkoholizmowi
• Od połowy 1980 r. spożycie wina we Francji spadło o połowę. W tym samym czasie spożycie środków anty-depresyjnych wzrosło
5-krotnie (słownie: pięciokrotnie) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz